Kako najlakše putovati iz Sarajeva u Hrvatsku na more

Ukoliko iz Bosne i Hercegovine putujete u Hrvatsku na more onda ste itekako svjesni činjenice da se na pojedinim graničnim prijelazima čeka i po nekoliko sati za prelazak. Razlog svakako nije nerad granične policije već velika koncentracija putnika u odredjenom vremenskom intervalu na određenom graničnom prijelazu.

Nema sumnje da će svaki građanin Bosne i Hercegovine izdvojiti granični prijelaz Doljani kao najkritičniji kada je vrijeme potrebno za prelazak granice u pitanju.

Ovaj granični prijelaz uistinu je opterećen, a naročito u jutarnjim satima vikendom (posebno subotom) u pravcu iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj, a nedeljom u predvečerje u suprotnom pravcu.

Samo nekoliko kilometara prije ovog graničnog prijelaza propuštamo veliku šansu da se poštedimo dugotrajnog i iscrpljujućeg čekanja u kilometarskim kolonama.
Naime, na istom tom magistralnom putu potrebno je da na semaforima skrenete lijevo prema čapljini, pređete most Franje Tudžmana, na prvom kružnom toku nastavite pravo, a na drugom uzmete prvi izlaz desno (Centar). Prodjite kroz centar Čapljine i onda skrenite lijevo prateći putokaze za Ljubuški. Neposredno pred Ljubuškim primjetit ćete putokaze za granični prijelaz Crveni Grm - pratite ga. Put kojim se vozite sasvim je solidan i udoban za vožnju. Nema gužve u prometu i cesta je dobra.

Otprilike za 30 do 40 minuta od semafora na kojima ste se isključili u Čapljinu stižete na Granični prijelaz Crveni Grm. Rijetko ili skoro nikada neće ispred sebe naći više od 5 do 6 automobila na ovom graničnom prijelazu.

Po prelasku granice ispred vas je vrlo dobar asfaltni put i nakon 20 do 30 minuta stižete u Ploče. Dalje je na vama da skrenete lijevo prema Neumu ili desno prema Zaostrogu, Gradcu, Tučepima, Makaraskoj i td.

Mapa Sarajevo - Čapljina

Mapa Čapljina - Crveni Grm

BIHAMK Pozivni centar - stanje na cestama: +387 33 1282
BIHAMK Pozivni centar - pomoć na cesti: +387 33 1282
HAK (Hrvatski Auto Klub) - stanje na cestama: +385 1 464 0800
HAK (Hrvatski Auto Klub) - pomoć na cesti: +385 1 1987

Napišite u komentaru na koji način vi najlakše stižete do mora u Hrvatskoj?

Komentariši članak